Suhajda

cukrászda

Keress meg minket a közösségi médiákon is.
Image Alt

Történetünk

A Suhajda

megálmodója

Suhajda József, díjnyertes, nemzetközi hírű cukrászként élte életét.

Az ő értékrendjét követve, magas minőségben, gondosan válogatott alapanyagokból készítjük termékeinket. ,,Jót csak jóból..”, ahogy Józsi bácsi mondta.

Gyümölcs töltelékkel, whisky-trüffellel, mogyoróval minőségi alkohollal töltött bonbonjaink, csemegéink különleges ízvilága miatt kiváló ajándékok névnapra, születésnapra, de akár a karácsonyfa alatt is megállják a helyüket!

suh jozsef _22

Suhajda múlt és jelen –

Több mint 110 év történelem

A bácsmadarasi születésű Suhajda József Szegeden tanulta ki a cukrász szakmát, Árvay József cukrászdájában, majd évek után, 1910-ben nyitotta meg saját cukrászdáját az Oskola utcában. A szegedi cég hamar virágozni kezdett, és 1912-ben Párizsban Grand Prix díjjal, a következő esztendőben pedig cukrászati aranyéremmel tüntették ki szabadalmát, a Suhajda csemegét. A finomságot nem árusították minden sarkon, kapható volt az Operaházban és a színházi büfékben, csakúgy, mint a Mátyás pincében vagy a Kutya-villában. Ügynökök sora szállította a határokon túlra: Kassára, Nagyváradra, Pozsonyba.

A korabeli sajtó igy írt agy kiállítás kapcsán: „A magyaros hangzású Suhajda név már olyan fogalom külföldön, mint a gulyás, meg a pörkölt, mert az előkelő külföldi vendéglők étlapjain megtaláljuk mind a hármat. Maholnap azt hiszi már a külföldi, hogy a Suhajda csemege legelső nemzeti eledelünk… A Suhajda család titkát nem hajlandó elárulni, de mindenkinek joga van azt a csemege megízlelése után kitalálni. Ilyen ember azonban eddig még nem akadt. A cég pavilonja előtt valóságos torlódás van, úgyhogy a rendezőség alig tudta a megnyitás napján a közlekedés zavartalanságát fenntartani.”

Később Bécsben is alapított egy csokoládégyárat, amit a császárvárosban élő bátyjára, Jánosra bízott. Csakhogy János igen kedvelte a mulatozást, reggelente elkésett a nyitásról, a munkások pedig tétlenül ácsorogtak az üzem kapujában. A könnyelmű fivér negyvenkét évet élt, a csokoládégyár, amit eltékozolt, alig másfelet. Szegeden azonban virágzott az üzlet, már annyira, hogy túlterheltség miatt a gyár kéménye leégett, így Suhajda terjeszkedni szeretett volna a fővárosban is. Budapesten azonban nem cukrászdát, hanem egy csokoládé-manufaktúrát alapított az V. kerületi Csáki utcában, a mai Lehel tér környékén. Sikerek sorai ide is követték az alapítót, majd sajnálatos módon, az államosítás után nem maradt más örökségül csak az emlékek és a receptek..

 1. szerencsés év volt Suhajda József cukrászmester életében

  1912. - Párizsban Grand Prix díjjal, a következő esztendőben pedig cukrászati aranyéremmel tüntették ki a szabadalmát, a Suhajda Csemegét. A finomságot abban az időben nem mérték olcsón, nem engedhette meg magának akárki. Nem is árusították minden sarkon, ám kapható volt az Operaházban és a színházi büfékben, a Mátyás pincében és a Kutya-villában, és ügynökök sora szállította a határokon túlra: Kassára, Nagyváradra, Pozsonyba. A régi, titkos recept természetesen újra előkerült, és a mai kor ízléséhez, szokásaihoz alakítva gazdagítja a budaörsi cukrászda kínálatát.

 2. hírében méltó

  1924. - Suhajda József a napi termékek mellett szeretett volna valamilyen tartósabb, csomagolt desszertet is kínálni – így született meg a mignonformába öntött csemege, melyben a legfinomabb csokoládéburokba töltött diónyi mokkakrém-magot párizsi krém ölelte körül. A csemegét az 1924-es Szegedi Baross áruvásár és kiállításon aranyéremmel díjazták.

 3. A terjeszkedés

  Budapesten csokoládé-manufaktúrát alapított, ebben látta meg az üzleti lehetőséget. Az üzem az V. kerületben, a Csáki utcában működött, ám ilyen nevű utcát ott ma senki ne keressen. Más nevet kapott, és már nem is az V. kerülethez tartozik a Lehel tér környéke. A hely kiválasztásában nagy szerepet játszott a piac közelsége: innen hozták minden reggel a friss tejet, tojást, tejszínt, vajat a desszertekhez.

 4. nyitás Budaörsön

  2012. A Suhajda cukrászdában, Budaörsön, Suhajda József 103 éves unokahúga, Ilonka néni segített megtalálni a régi ízeket. Unokája, Szentandrási-Szabó Emese főcukrász a hagyományok iránti legnagyobb tiszteletével, és lelkesedésével élesztette újra a több, mint 110 éves, Suhajda Cukkrászda hagyományait. Egy desszert szerintük akkor jó, ha vágyakozást hagy maga után, és nem az édes ízek, nehéz telítettségének az érzetét.